onsdag 10. juni 2009

Mahatma Gandhi


The world has enough for everybody's need, but not for everybody's greed





Mohandas Karamachand Gandhi ble født 2. oktober 1869 i Porbandar, India. Han blir husket for sine ikke-voldelige metoder og hans fødselsdag er en nasjonal helligdag i India. Gandhi fikk tilnavnet Mahatma i 1915 av sin gode venn Rabindranath Tagore, fordi det betyr ”stor sjel”. 

Gandhi ble født inn i en kasteklasse med troende hinduer. Faren hans var politisk rådgiver og moren var en svært religiøs og prinsippfast kvinne. Gandhi ble oppdratt som vegetarianer og giftet seg som 13 åring, med Kasturba som han etter hvert fikk fem barn sammen med. Barnebryllup var veldig vanlig på denne tiden i India, men dette var en sak som Gandhi var sterkt imot.

I 1888 reiste Gandhi til London for å studere juss, men han var en veldig sjenert mann og pga. det fikk han ikke frem et eneste ord når det ble hans tur til å snakke i hans aller første rettssak. Hans sjenerthet gjorde han til en ytterst dårlig jurist, og dermed var hans fremtid i India dyster. Senere i livet gjennomgikk han en stor personlig forandring, han gikk fra å være en sjenert mann som holdt seg for seg selv til en stor leder som kunne inspirere hvem som helst.

I 1893 dro Gandhi til Sør-Afrika, der han opplevde raskeskillet på nært hold. Engelskmennene som styrte landet diskriminerte ikke bare negre, men også inderne. Etter hvert begynte Gandhi å bli fryktelig lei disse engelskmennene, dette førte til at han begynte å utvikle sine teorier om ikke-vold som den beste formen for kamp. Han opprettet organisasjoner som kjempet for indernes rettigheter, og ble raskt en respektert leder og inspirator. Hans mange fredelige demonstrasjoner ble slått brutalt ned og ved en anledning ble hans nesten drept av en hvit lynsjemobb. Gandhi ble arrestert mange ganger, men han mistet ikke motet av den grunn, i stedet brukte han fengselsoppholdene til å utvikle en strategi for å møte undertrykkelsen med ikkevoldelige midler. Gandhi tilbrakte til sammen over 6 år i fengsel, men han fortsatte å kjempe for inderens rettigheter. Gandhi ville ikke bekjempe motstanderne sine, i stedet ville han appellere til deres menneskelighet for å gjøre dem til bedre mennesker. Han så på alle medmennesker som en venn, uansett om de var en fiende eller ikke.

I 1915 dro Gandhi tilbake til India, der han engasjerte seg i en organisasjon som jobbet for å frigjøre subkontinentet fra det britiske styre. I 1925 ble han valgt til partiets leder. Gandhi begynte å reise på kryss og tvers gjennom landet for å lede frigjøringskampen. Han klarte å oppnå uavhengighet fra britene i 1947, bare ved hjelp av ikkevoldelige demonstrasjoner og kampanjer. En av disse var saltmarsjen i 1928, der han ledet titusener av indere som gikk 400 kilometer til fots fra Ahmedabad til stranda ved Dandi, der han plukket opp en håndfull salt. Denne marsjen var et direkte stikk mot britene som krevde inn saltskatt.

Gandhis kamp for de fattige var en stor del av hvem han var, han mente at hvis han skulle opptre på vegne av de fattige måtte han også leve som dem. Derfor kledde han seg i et enkelt lendeklede, som han spant selv og reiste alltid på tredjeklasse med båt eller tog. Han ville ikke ha personlige eiendeler, så han ga bort alt han hadde til de fattige og han spiste kun enkel kost.

Gandhi ville også fjerne motviljen mellom forskjellige religioner. Han var sjokkert over massakrene som fulgte med delingen av Pakistan og India. Han gikk også flere ganger til sultestreik for å tvinge folk til å stanse de blodige kampene.

Den 30. januar 1948 ble Mahatma Gandhi drept etter sin daglige morgenbønn. Han ble skutt tre ganger i brystet av den fanatiske hinduen med navn Nathuram Godse. Gandhis aller siste ord var ”He, Ram” som betyr Å Gud. Han ble kremert i Delhi ved elven Jamuna, som nå er et minnested for Indias nasjonale helt. Gandhi var et stort forbilde for Indias befolkning, og for borgerrettighetskjemperne Martin Luther King og Nelson Mandela.

 

Kilder:

-          http://no.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

-          http://www.globalskolen.no/0203/view.cgi?&link_id=0.24734.41722&session_id=559520418



 

1 kommentar:

Unknown sa...

Han fikk bare 4 barn, og saltmasrjen var i 1930.