fredag 7. november 2008

"Milepæler", Mulla Krekar og Paul Berman.

Tom Egil Hverven mener at alle burde lese Milepæler av Qutb for å forstå det som har skjedd i fortiden. Milepæler har etterhvert blitt islamismens viktigste kampskrift.

Mulla Krekar er Norges ivrigste leser av Milepæler. Han er en muslimsk kurder som ble født i Nord-Irak i 1956, han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Hans arbeid som geriljaleder har ført til at han har blitt utvist fra Norge, selv om han fortsatt er her.
I boka "med egne ord" forklarer Krekar hvordan han ble mer og mer inspirert av Det muslimske brorskaps fundamentalistiske, voldelige ideologi på 1980-tallet.
Det som skiller Qutb fra nordeuropeisk legmannskristendom, er at han argumenterer for at grupper som ligner de første muslimene skal gjennomføre en ”væpnet jihad” – hellig krig (Qutb 2004: 62). I flere tekster framhever Sayyid Qutb nødvendigheten av å dø som martyr, i passasjer som i ettertid godt kan leses som en legitimering av selvmordsbombere.

En amerikansk skribent analyserte forfatterskapet til Syyid Qutb og satte det inn i en større sammenheng. Boka heter ”Terror og liberalisme” og er skrevet av den amerikanske journalisten Paul Berman

Qutb mente at splittelsen mellom religion og vitenskap i den moderne tid (han kaller det schizofrenien) er årsaken til den åndelige krisen i det moderne vesten.

Problemet for muslimene er at vesten forsøker å eksportere denne åndelige schizofrenien til deres kultur, mener Qutb. Han svarer på denne utfordringen ved å argumentere for en enhetlig islamsk kultur bygd på koranen, en kultur der det ikke eksisterer noe skille mellom verdslig og åndelig, mellom privat og offentlig religionsutøvelse. Ønsket om en stat med sharia-lovgivning er det materielle uttrykket for et slikt håp. Sharia er selve utopien for Qutb, i likhet med hva kalifatet er for mulla Krekar.

Paul Berman antyder at: ”en sann leser av Sayyid Qutb er en som, i den grad han oppfatter [budskapet] på en skikkelig måte, vil handle ut fra det han har fattet; og handlingen kan godt ende med martyrdøden.”

Kilde: http://www.nrk.no/nyheter/kommentar/5580388.html

Ingen kommentarer: